2 mrt 2021

Meer Bewegen en Gezonder Eten Bewezen Effectief bij Bestrijding Diabetes type 2

Diabetes is een sluipende ziekte is die steeds sneller om zich heen grijpt en dat baart zorgen. Zeer verheugend is nu daarom het goede nieuws dat werd gepubliceerd door de Universiteit van Maastricht. Wat al langer vermoed werd door heeft nu ook een wetenschappelijke basis gekregen. Aangetoond is door onderzoekers van de universiteit van Maastricht dat een half uurtje extra bewegen per week de kans op Diabetes met 47% verkleint. De onderzoekers gaan er hierbij wel vanuit dat je dan een gemiddeld beweeg patroon hebt. Beweeg je weinig tot niet in de week dan is minimaal een half uur bewegen per dag vereist. Dat bewegen kun je tot uitdrukking laten komen op verschillende manieren. Het simpelste is om gewoon iedere dag een half uur te wandelen. Zo kun je bijvoorbeeld je boodschappen die je voorheen met de auto of met de fiets deed te voet gaan doen. Of je vraagt de buren of een bekende in de buurt of je een paar keer in de week met hun hond mag wandelen.

Voor de Maastrichtse onderzoekers, die onder de naam SLIM onderzoek doen naar het effect van bewegen ter voorkoming van diabetes is het zo klaar als een klontje. Meer bewegen in combinatie met een gezonder voedingspatroon of een dieet heeft overduidelijke effect op de gezondheid en de capaciteit van het lichaam om suikers op te nemen. Het krijgen van diabetes kan door voldoende beweging in combinatie met een gezond eetpatroon worden vermeden of uitgesteld en als je al diabetes hebt wordt de gevoeligheid voor glucose in je lichaam verbeterd. Een belangrijke factor bij het verkrijgen van dit resultaat is een goede begeleiding, ook wel levensstijl interventie genoemd. In het onderzoek werden mensen zeven keer per jaar gecoacht ten aanzien van hun eet- en leefgewoonten en bewegingspatroon. Het blijkt dus dat mensen die hun slechte gewoonten willen veranderen wel een stok achter de deur nodig hebben om de motivatie overeind te houden. Dat blijkt ook uit het feit dat bijna alle deelnemers aan de onderzoeken na 4 jaar hun nieuwe leefstijl toch weer gestaakt hebben.

Het SLIM programma krijgt daarom een vervolg. Men gaat onderzoek doen naar de reden waarom deelnemers hun nieuwe levensstijl staken. Ook zal onderzocht worden of de bereikte verbetering van de bloedsuikerwaarden tijdens de “trainingsperiode” voor langere tijd stand heeft gehouden.

Dit onderzoek ondersteunt de informatie die U ook in het boek “Diabetes Voorbij” kunt vinden. Bent U benieuwd naar de waardevolle informatie die u in het boek Diabetes Voorbij kunt vinden? Ga daarvoor naar deze website